HomeInspiratieWall of FameMarksman Design Award

Log in

Agenda

Facebook-feed

2008: Marksman Design Award: Jeroen van den Bosch (eervolle vermelding)

Jeroen van den Bosch

Jeroen heeft met de Marksman Design Award 2007 een eervolle vermelding gekregen. Voor de contest moest een nieuwe, 'perfecte' schrijfgereedschap ontworpen worden dat voornamelijk als een relatiegeschenk gegeven zou worden.

Jeroen over zijn Black Box: "De opdracht heb ik een tijdje op me laten inwerken en ondertussen heb ik voor mezelf bekeken wat het betekend om een pen als relatiegeschenk te krijgen. Wat ik bij mezelf (vanuit de optiek van de gever) vooral negatief vond is dat de pen onderin de la beland of alleen gebruikt wordt als hij echt lekker schrijft. Dat was dan ook het uitgangspunt wat ik veranderd wilde zien. Het product moest voor mij een sierlijk object zijn wat ik op mijn bureau wilde hebben. Dit bevorderd juist de rol van de ‘ontvanger’ want zodra deze het op zijn bureau heeft staan zullen er altijd mensen zijn die vragen wat het is.

Als uitgangspunt wilde ik natuurlijke materialen als schrijfgerei gebruiken en zo ook het contact met de natuur verhogen. Uiteindelijk ben ik op pyrolyse gekomen, in dit proces word hout afgesloten van zuurstof minimaal op 300 graden een tijdje verhit waarbij het resultaat houtskool is. Het resultaat is een zwart hoogglans keramisch bakje met een zwart lederen voet geworden waar een takje ingelegd kan worden en door middel van 2 waxinelichtjes in houtskool veranderd. Bij de test bleek er een verschrikkelijke stank vanaf te komen en dat wordt opgelost door een actief koolstof filter (uit de friteuse) in het keramische bakje te plaatsen.
Op het ontwerp compleet te maken zit er een zwart rubberen houder bij geïnspireerd op zwart koraal dit om geen vieze vingers te krijgen mocht het houtskool gebruikt worden.

Natuurlijk begrijp ik dat niet iedereen het product dagelijks of zelfs al meermaals zal gebruiken maar het product is juist belangrijk als artefact / object. Het resultaat is door de jury als eervolle vermelding genoteerd met de volgende bewoordingen: "This ritualistic, almost religious quality will appeal to artists”, said a jury member. It missed the top three as the jury felt that it was a very specific niche product, but because the designer dared to think differently, it deserved recognition.