HomeVerenigingOver S.G. Daedalus

Log in

Agenda

Facebook-feed

Over S.G. Daedalus

S.G. Daedalus is de studievereniging van de opleiding Industrieel Ontwerpen aan de Universiteit Twente. Deze opleiding is in september 2001 van start gegaan. Al snel is het initiatief genomen om een studieverenging op te richten. Op 8 april 2002 is Daedalus ontstaan als kleine nieuwe vereniging. Inmiddels is ze echter uitgegroeid tot een bloeiende grote vereniging met meer dan 700 leden.

 

 

Wat is ons doel?

Als studievereniging heeft Daedalus als doel de belangen van alle Industrial Design studenten, medewerkers en andere betrokkenen te behartigen. Dit houdt onder andere in dat het onderwijs door middel van evaluaties en discussies op een zo hoog mogelijk niveau wordt gebracht. Daarnaast geeft Daedalus haar leden op allerlei manieren de kans om ervaringen op te doen, te oriënteren en in contact te komen met de toekomstige arbeidssituatie. Zo worden er excursies naar bedrijven georganiseerd, vinden er cursussen en symposia plaats, en is er ook een Milaanreis in het leven geroepen. Er is zelfs een commissie bezig met een studiereis: een buitenlandreis die naast de geweldige ervaring ook nog eens studiepunten oplevert.
Om de ontwikkeling van de Industrial Design studenten maximaal te stimuleren, probeert de studievereniging de toekomstige ontwerpers ook buiten de college-uren te inspireren met haar activiteiten. Het is handig dat je in je studententijd er achter komt wat je sterke kanten zijn. Door als studievereniging themadiscussies, design battles, lezingen en cursussen te organiseren hopen we dat studenten hun eigen competenties leren kennen.
Om ook een steentje bij te dragen aan de onderlinge contacten van de IO-studenten buíten de colleges en projecten, organiseert S.G. Daedalus leuke en gezellige activiteiten als borrels en feesten.


 

De Naam

De studievereniging is vernoemd naar een groot uitvinder uit de Griekse mythologie. Daedalus (Latijn) of Daidalos (Grieks voor bekwaam kunstenaar).

 

De Mythe

Daedalus was aan het hof van koning Minos (zoon van Zeus) uitvinder, architect en beeldhouwer. Toen de echtgenote van de koning door een vloek verliefd werd op een heilige stier, vervaardigde Daedalus voor haar een levensechte holle houten koe. Hierdoor kon ze gemeenschap hebben met de stier. Door die paring werd de Minotaurus geboren, een gevaarlijk monster met het lichaam van een mens en de kop van een stier. In opdracht van Minos ontwierp Daedalus het beruchte Labyrint, waarin de Minotaurus werd opgesloten.
Koning Minos van Kreta dreigde op een gegeven moment oorlog te gaan voeren met Athene, tenzij Athene ieder jaar 14 jongeren, 7 jongens en 7 meisjes, zou laten overvaren als voedsel voor de Minotaurus. Theseus, zoon van de Atheense koning Aigeus, ging als vrijwilliger mee, als één van die 14. Zijn doel was om de Minotaurus te doden en de levens van de andere Atheense jongeren te redden. Hij werd op Kreta verliefd op Ariadne, de dochter van koning Minos, die hem wilde helpen. Ariadne, die ook verliefd op hem was geworden, gaf hem een bol draad en een zwaard. Theseus slaagde erin de Minotaurus te doden. Door middel van de beroemde “draad van Ariadne”, een idee van Daedalus, werd hij door zijn geliefde ook weer uit het Labyrint geleid.

Toen Minos vernam dat Daedalus (door zijn plan met de draad van Ariadne) betrokken was geweest bij de moord op de Minotaurus en de ontsnapping van Theseus, viel de Atheense kunstenaar na jaren van roem en eer aan het koninklijk hof in ongenade bij de Minos. Als straf werd Daedalus samen met zijn zoon Icarus vastgezet op Kreta. Na jaren gevangenschap kreeg Daedalus echter heimwee naar zijn vaderland. Om toch te kunnen ontsnappen bedacht hij een vernuftig plan.

Daedalus slaagde erin met veren en was vleugels te maken, waarmee zij al vliegend Kreta konden ontvluchten. Ondanks de waarschuwingen van zijn vader om op zijn vlucht het midden te houden tussen de zon en de zee waagde de nieuwsgierige Icarus zich te dicht bij de brandende zon, waardoor de was (die de veren samenhield) begon te smelten. Icarus stortte naar beneden en verdronk in de naar hem genoemde Ikarische Zee. Daedalus landde op een eiland in de Egeïsche Zee, waar hij zijn intussen aangespoelde zoon begroef en dat hij te zijner nagedachtenis Icaria noemde.